Thursday 16 August 2007

Letzte Feldarbeit vor der Ernte / Last Task Before Harvest

Es bleibt uns noch eine Arbeit vor der Ernte zu machen :
Bei den Rebstöcken, die zu stark behangen sind, die Trauben, die jetzt noch grün sind abzuschneiden ( = Vendange verte).
There is still one more job to do before the harvest. Some vines are too heavily-laden with fruit, so it’s now time to cut off the green grape bunches (also known as the green harvest).

Dieses Jahr ist der Cinsault sehr behangen. Es gibt Stöcke, an denen es bis zu 20 Trauben hat.
Da diese häufig sehr eng hangen, können die hinteren nicht richtig ausreifen. Sie entnehmen dem Stock Kraft, so dass auch die besser positionierten nicht regelmässig reifen. Wir schneiden nun die Trauben, die zuviel sind ab, damit die anderen locker hangen, gut besonnt und vom Wind belüftet und getrocknet werden können.
This year the Cinsault vines are particularly dense. On some stalks there are more than 20 bunches. When the bunches grow together so thickly and tightly, the ones behind and underneath cannot mature. In addition, the green grapes take valuable nourishment from the stalk so the better-positioned ones don’t ripen evenly. We now cut off the excess, so the grapes in prime positions hang more loosely, receive better sunlight, and can be aired and dried by the wind.










vorher / nachher before / after

Das ist die unangenehmste Arbeit im ganzen Jahr. Es ist sehr heiss zum arbeiten und man lässt die Trauben, für die man das ganze Jahr über gearbeitet hat, einfach auf den Boden fallen. Wenn man diess Bild sieht, macht es einem weh!
This is one of the most unpleasant tasks of the whole year. It’s usually very hot work. In addition, you let the grapes that you’ve worked so hard for all year long simply drop to the ground. When I look at this picture, it really hurts!



Doch es hat ja auch seine guten Seiten! Die bleibenden Trauben werden richtig reif und geben einen guten Rosé; die am Boden liegenden dienen als Kompost und nebenbei wird man noch braun!

But there’s a positive side to it too! The remaining grapes will really ripen well and make a good Rosé; the ones that are left on the ground will become compost, and along the way we top up our tans!

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